Σύστημα Πέδησης – Όλα αυτά που χρειάζεται να ξέρουμε
Παρακάτω βλέπουμε αναλυτικά τα Κύρια Συστήματα Πέδησης
Τα υδραυλικά Φρένα.
Η δύναμη πέδησης που ασκεί ο οδηγός στο πεντάλ μεταφέρεται στα κυλινδράκια των τροχών μέσω ενός υδραυλικού συστήματος.
Τα αερόφρενα.
Η δύναμη πέδησης που ασκεί ο οδηγός στο πεντάλ μεταφέρεται στους κυλίνδρους πέδησης ( φυσούνες ) των τροχών με την βοήθεια πεπιεσμένου αέρα από κει μέχρι τους δίσκους και τα ταμπούρα , μηχανικά.Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως σε βαριά οχήματα.
Τα μηχανικά Φρένα.
Σε αυτά η δύναμη πέδησης που ασκεί ο οδηγός μεταφέρεται στους τροχούς μέσω μοχλών & ντιζών . Τα μηχανικά φρένα δεν χρησιμοποιούνται σήμερα στο αυτοκίνητο ως κύριο σύστημα πέδησης αλλά σαν φρένα στάθμευσης με τον μηχανισμό ενεργοποίησης του χειρόφρενου.
Στην συνέχεια θα δούμε από τι αποτελούνται τα Βοηθητικά Συστήματα Πέδησης
Τα σερβόφρενα .
Χρησιμοποιούν την υποπίεση του κινητήρα για να ενισχύσουν την δύναμη πέδησης που ασκεί ο οδηγός στο πεντάλ του φρένου. Έτσι αυξάνουν την πίεση στο υδραυλικό κύκλωμα των φρένων και το αυτοκίνητο φρενάρει καλύτερα.
Τα ηλεκτρόφρενα.
Χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια. Ο μηχανισμός τοποθετείτε στο κεντρικό άξονα μετάδοσης της κίνησης και επιβραδύνονται μόνον οι πίσω τροχοί. Χρησιμοποιούνται σε βαριά οχήματα για την επιβράδυνση τους ανεξάρτητα από το κύριο σύστημα πέδησης.
Το ABS.
Χρησιμοποιείται για την αποφυγή μπλοκαρίσματος των τροχών σε φρεναρίσματα πανικού & σε ολισθηρό οδόστρωμα. Έτσι το όχημα παραμένει σταθερό στην πορεία του & ελεγχόμενο από τον οδηγό.
Παρακάτω θα δούμε τις δυνάμεις πέδησης που ασκούνται στο όχημα.
- κινητήριες δυνάμεις , προέρχονται από τον κινητήρα και προκαλούν την κίνηση του αυτοκινήτου.
- δυνάμεις πλευρικής κατεύθυνσης , που είναι υπεύθυνες για την αλλαγή διεύθυνσης του αυτοκινήτου.
- δυνάμεις πέδησης , επενεργούν αντίθετα από την κατεύθυνση κίνησης του τροχού.
- δυνάμεις πρόσφυσης , που είναι οι κάθετες δυνάμεις από τον τροχό προς το έδαφος & εξαρτώνται από το βάρος του αυτοκινήτου.
Λειτουργία Συστήματος A.B.S
Η απόδοση ενός συστήματος πέδησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που έχουν άμεση η έμμεση σχέση με το σύστημα & επηρεάζουν την συνολική επιβράδυνση του αυτοκινήτου.Οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η συνολική απόδοση τους συστήματος πέδησης είναι:
- η λειτουργική κατάσταση του συστήματος πέδησης & ιδιαίτερα ο συντελεστής τριβής που αναπτύσσεται σε ταμπούρο – σιαγόνες η ανάμεσα σε δισκόπλακα – τακάκια.
- η κατάσταση των ελαστικών και του οδοστρώματος & ο συντελεστής τριβής μεταξύ ελαστικών και οδοστρώματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Αυτό που δεν μπορεί να πετύχει το σύστημα A.B.S είναι να υπερβεί τα όρια που τίθενται από τους νόμους της Φυσικής τόσο για το διάστημα φρεναρίσματος , όσο & για την οριακή ταχύτητα σε στροφές.Είναι ευθύνη του οδηγού η προσαρμογή του τρόπου οδήγησης στην κατάσταση του οδοστρώματος , στις καιρικές συνθήκες και στην οδική κυκλοφορία.Σε δρόμους χιονισμένους , βρεγμένους η με χαλίκι η λειτουργία του A.B.S μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η απόσταση πέδησης να είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να έχει ένα αυτοκίνητο χωρίς σύστημα A.B.S.
Οι βλάβες του συστήματος A.B.S. είναι :
- βλάβες εξαρτημάτων όπως οι αισθητήρες στροφών, οι ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες , το μοτέρ της αντλίας και τα ρελέ του κυκλώματος.
- βλάβες λόγω χαλαρής η κακής συνδεσμολογίας των καλωδιώσεων
- καμένη ενδεικτική λυχνία
- βλάβη στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου.

Τακάκια Φρένων.
Μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου σε θερμική μέσω της τριβής.Μέσα στην δαγκάνα φρένων υπάρχουν 2 τακάκια , όπου οι πλευρές του υλικού τριβής κοιτάζουν προς το δίσκο & όταν εφαρμόζεται υδραυλική πίεση στα φρένα η δαγκάνα πιέζει τα δύο τακάκια να ακουμπήσουν το δίσκο που γυρνάει & αυτό επιβραδύνει η σταματάει το όχημα.